Koti Asuminen Puhdas sisäilma on tärkeä terveysasia

Puhdas sisäilma on tärkeä terveysasia

19
IVKymppi Ilmastointijärjestelmän puhdistus
Omakotitalon ilmastointijärjestelmän puhdistus vie kahdelta ammattilaiselta puoli päivää ja maksaa 400–600 euroa.
Säännöllinen ilmanvaihtokanavien ja ilmastointilaitteiden puhdistus, säätö ja huolto on tärkeää, koska ilmanvaihdolla ja sen toimivuudella on suuri merkitys ihmisten terveydelle. Huollettu järjestelmä toimii myös pitkään, energiatehokkaasti ja riskittömästi.

Ilmanvaihtojärjestelmien puhdistukset, säädöt ja huollot omat ammattilaisten töitä. Pientaloasukkaiden kannattaa kuitenkin seurata tarkkaan järjestelmien toimivuutta ja vaihtaa riittävän usein suodattimia sekä puhdistaa raitisilmaverkkoja. Ehkä koneenkin puhdistus onnistuu, mutta kanavat vaativat erikoisosaamista ja -työkaluja.
– Säännöllinen puhdistus on tarpeen, sillä ulkoilmasta tulevat epäpuhtaudet, kuten saasteet, pölyt ja lika jäävät tuloilmakanaviin. Ne voivat aiheuttaa jopa mikrobikasvustoa. Asumisen aiheuttamat epäpuhtaudet, kuten kotieläimet sekä takka- ja vaatepölyt taas jäävät poistoilmakanaviin, kuvailee yrittäjä Iikka Hyttinen IVKymppi Oy:stä.

Säännöllinen puhdistus on tarpeen
IVKymppi
Kuva ennen IV-järjestelmän puhdistusta.

Epäpuhtaiden IV-järjestelmien seurauksena sisäilman laatu heikkenee ja aiheuttaa jopa terveysriskejä. Lisäksi IV-koneiden energiakulutus kasvaa, teho heikkenee, huoltotarve kasvaa ja käyttöikä lyhenee.
– Esiin nousevat myös paloturvallisuusriskit. Pahimmassa tapauksessa rakenteiden kunto kärsii, jos niihin pääsee tulemaan home- ja kosteusvaurioita, Hyttinen toteaa.
Puhdistus on tarpeellinen, jos edellisestä on aikaa viisi vuotta tai enemmän, tai kun käytössä on pelkästään poistokanavia ja puhdistuksesta on kulunut kymmenen vuotta. Uuden talon kanavissa voi myös olla rakennusaikaista pölyä.

Puhdistus on Hyttisen mukaan tarpeen myös, jos venttiileissä näkyy pölyä ja likaa, IV-koneen suodattimet ovat poikkeuksellisen likaiset, on tehty rakennus- tai remonttitöitä tai jos sisäilma tuntuu raskaalta aiheuttaen esimerkiksi astmaoireita.

IVKymppi
Kuva IV-järjestelmän puhdistuksen jälkeen. Ero on huomattava.

– Mikäli kanava on kauttaaltaan pölyssä, puhdistuksella on jo kiire. Pieni määrä pölyä kanavien pohjalla on aina. Suodattimet ammattilainen neuvoo vaihtamaan 2–3 kertaa vuodessa, mieluiten keväisin ja syksyisin.

Mittaukset ja säädöt ovat tärkeitä

Ilmanvaihdon tehtävä on huolehtia siitä, että sisäilma pysyy hyvänä ja puhtaana. Epäpuhtaan ilman pitää päästä ulos ja puhtaan sisään. IV-koneiden toiminta perustuu paine-eroihin.
– Sisätilan pitää olla vähän alipaineinen, jotta järjestelmä toimii oikein. Mittaukset ja säädöt ovat todella tärkeitä. Jos nimittäin painetilanne on toisin päin, kosteus jää rakenteisiin. Jos asunnossa saa helposti päänsärkyä, ilmaa ei tule riittävästi. Epätyydyttäväksi tilanne muuttuu, jos säätöasteikoltaan 1–4 kone on säädetty arvolle 3, mutta sitä käytetään 1-arvolla, Hyttinen kertoo.

IVKymppi tekee kotimaisin ammattilaisvoimin ilmastointikanavien ja -laitteiden puhdistukset ja huollot pääasiassa pientaloissa Uudenmaan alueella. Yrityksellä on asiakaskohteina myös kerrostaloja, liikehuoneistoja, teollisuushalleja sekä julkisia rakennuksia. Ammattilaiset auttavat mielellään myös sopivan järjestelmän valinnassa.

IVKymppi puhdistaa erikoislaittein

  • IV-koneet,-kanavat ja venttiilit
  • huippuimurit
  • poistoilmalämpöpumput
  • liesituulettimet
  • kanavapuhaltimet
  • ilmalämmitysjärjestelmät
  • painovoimaiset järjestelmät

Soita ja pyydä tarjousta!

Yhteystiedot

IVKymppi Oy
Keinutie 9 C 53
00940 Helsinki
Asiakaspalvelu (klo 8-17)
puh. 010 281 0990
[email protected]
www.ivkymppi.fi